Vai ir sākusies jauna – kriptovalūtas ēra? | Ventspils Digitālais Centrs

Jaunumi

Vai ir sākusies jauna – kriptovalūtas ēra?

Vakar, 2. novembrī, uz pasākumu Ventspils ICT Cluster Meetup pulcējās Ventspils informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozares uzņēmumu pārstāvji, studenti un citi interesenti. Pirmo reizi pasākumu bija iespējams vērot arī tiešsaistē. Pasākumu organizēja Ventspils pilsētas pašvaldības iestāde “Ventspils Digitālais centrs” sadarbībā ar Ventspils Biznesa atbalsta centru.

Ventspils Biznesa atbalsta centrs ir jaunums Ventspilī, tā vadītājs Salvis Roga pastāstīja, ka tā mērķis ir cilvēkus motivēt uzsākt vai paplašināt uzņēmējdarbību, tiks piedāvātas co-working jeb koprades telpas, piedāvāta iespēja pieteikties praktiskam atbalstam t.i. darbinieku apmācība, pārkvalifikācija, iekārtu iegāde u.c.  Īpašs akcents tiek likts uz IKT nozares uzņēmumiem. Ventspils Biznesa atbalsta centra piedāvāto atbalstu finansē Ventspils pilsētas pašvaldība.

Uzņēmums "Accenture Latvia" pastāstīja par interesantākajiem inovāciju projektiem, pie kuriem uzņēmums šobrīd strādā. Kā jaunums tika minēts “Liquid Studio” jeb “Silīcija ielejas” prototipēšanas studijas atvēršana Rīgā, kur ir radīta piemērota vide, lai rastos dažādas inovācijas. Uzņēmuma jaunākās inovācijas ir virtuālais aģents, datorredze un papildinātā realitāte.

Tālākā pasākuma daļa tika veltīta blokķēdes risinājumiem un kriptovalūtai. Uzņēmuma SIA “TestDevLab” pārstāvis Deniss Ločmelis pastāstīja par blokķēdes darbības pamatprincipiem.

Savukārt uzņēmuma “AlbusCoin” pārstāvji uzstājās ar prezentāciju “Kriptovalūta kā maksāšanas līdzeklis tagad arī Latvijā. BITCOIN kā norēķinu līdzeklis rada jaunas biznesa iespējas IKT nozarēs”. Teju katrs, kas darbojas IT nozarē ir dzirdējis, kas ir šī jaunā “valūta” un izrādījās, ka lielākajai daļai klātesošo ir bitcoin. Pagaidām, Latvijā un vispār Austrumeiropā, bitcoin, kā maksājuma līdzeklis nav pieprasīts, taču tā popularitāte strauji aug. Uzņēmums “AlbusCoin” nodrošina starpnieka funkciju starp tirgotāju un cilvēku, kas vēlas norēķināties ar bitcoin. Viņi ir parūpējušies, lai viss būtu kārtībā no likumiskā viedokļa.

Pasākuma nobeigumā uzstājās uzņēmējs Raitis Kaucis, kas pārstāv uzņēmumu Minersale, kas piesaista investīcijas un būvē kriptovalūtu iegūšanas jeb “mining” fermas. Vienkāršāk sakot, viņi ar saviem resursiem (datortehniku) palīdz šifrēt virtuālās valūtas transakcijas, par to pretī saņemot zināmu atlīdzību. Pārstāvis lēš, ka esam nonākuši līdz brīdim, kad pietiek “dotēt” bankas un ir sākums kriptovalūtas ērai. Par to, protams, spriedīsim katrs pats.