Vērienīgi zinātnes centru zīmē nosvinēti Digitālie svētki | Ventspils Digitālais Centrs

Jaunumi

Vērienīgi zinātnes centru zīmē nosvinēti Digitālie svētki

 

Aizvadītajā nedēļas nogalē, 7. augustā, ar daudzveidīgām un radošām darbnīcām, zinātnes šoviem, eksperimentiem un citām aktivitātēm tika nosvinēti Digitālie svētki, kur apmeklētāji iepazinās ar Latvijā topošiem zinātnes centriem. Par godu tam svētkiem tika dota tēma – Zinātnes centri tiekas Ventspilī!

Zinātnes centru pārstāvji Ventspilī ieradās dienu pirms svētkiem, jo, īpaši Daugavpils un Cēsu pārstāvjiem, ceļš uz Ventspilij ir tāls. Lai brauciens uz Ventspili būtu jēgpilnāks, centru pārstāvji tikās, lai pārspriestu projektu īstenošanas gaitu, izaicinājumus un dalītos vērtīgā pieredzē. Centru pārstāvji iepazinās arī ar Ventspils zinātnes centra jaunbūvi un piedalījās “VIZIUM” nosaukuma autora Aleksandra Bobrova godināšanā. Ventspils zinātnes centra nosaukuma meklējumi ilga vairākus gadus un meklēšanas procesā iesaistījās gan skolēni, gan pilsētas iedzīvotāji, gan digitālā centra darbinieki. Rezultātā par atbilstošāko variantu tika atzīts A.Bobrova piedāvātais nosaukums - “VIZIUM”. Nosaukuma autors balvā saņēma 100 gadu bezmaksas apmeklējuma  karti zinātnes centrā “VIZIUM”. 

Savukārt jau sestdien centru pārstāvji gaidīja visus Ventspils pilsētas svētku viesus Lielajā laukumā. Digitālie svētki kopumā pulcēja 12 tūkstošus apmeklētājus, īpašu sajūsmu raisīja Liepājas Zinātnes un izglītības inovāciju centra sarūpētā iespēja paņemt rokās dzīvu Madagaskaras prusaku un ar to nofotografēties. Tāpat izziņas prieku un vēlmi darboties radīja Cēsu Kosmosa izziņas centrs, kur bērni un pieaugušie varēja izveidot raķeti un to palaist gaisā, kā arī iespēja iejusties kosmonauta tēlā un doties simulācijas lidojumā uz Marsu kosmosa kapsulas eksponātā. Savukārt Digitālā centra piedāvātajās darbnīcās, kā ierasts, apmeklētāji varēja radoši izpausties un doties mājās ar sevis izveidotu pikseļu mākslas darbiņu, hidraulisko kastīti, elektronisko kartīti, nozīmīti, lidojošo šķīvīti vai stopkadru animāciju. Paši mazākie varēja darboties ar robotiem, kas peld, met bumbu grozā, brauc pa labirintu, zīmē un daudz ko citu. Arī tie, kas neapmeklēja norises teltis, varēja vērot  Daugavpils zinātnes centra zinātnes šovus.

Digitālo svētku ietvaros apmeklētajiem tika piedāvāta plašā svētku programma, kur bija iespējā kļūt par kaleidoskopa daļu un radio vadāmu mašīnu pilotu, pārbaudīt savu precizitāti lāzerpeintbola spēlē un radīt mūziku ar augļiem un dārzeņiem. Tāpat apmeklētājiem bija iespēja iesaistīties dažādās aktivitātēs, kas sniedza ieskatu tehnoloģiju attīstībā, kā arī priekšstatu par izglītojošām aktivitātēm, kuras piedāvās Zinātnes centrs “VIZIUM” un pārējie centri.

Pateicoties Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finansējumam, Latvijā gandrīz vienlaicīgi top četri zinātnes centri - Ventspilī, Liepājā, Cēsīs un Daugavpilī.

Pasākumu finansiāli atbalstīja Ventspils valstspilsētas pašvaldība, kā arī aktivitāte tiek īstenota Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta 2014. - 2021. gada perioda programmas “Pētniecība un izglītība” aktivitātes “Inovācijas centri” projekta “Inovācijas centra izveidošana Ventspilī” ietvaros. Kopējais apjoms ir EUR 2 011 676 ar programmas finansējumu 90% jeb EUR 1 810 508 (no tā 85% Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansējums un 15% valsts budžeta līdzfinansējums) un pašvaldības līdzfinansējumu 10% jeb EUR 201 168.

Plašāka informācija par EEZ un Norvēģijas finanšu instrumentiem pieejama tīmekļvietnēs: www.norwaygrants.lv un www.eeagrants.lv.

“Strādājam kopā zaļai, konkurētspējīgai un iekļaujošai Eiropai.”