Noslēgusies zinātnes centra VIZIUM vasaras nometne “TehnoEKO” | Ventspils Digitālais Centrs

Jaunumi

Noslēgusies zinātnes centra VIZIUM vasaras nometne “TehnoEKO”

Ar bagātīgām un daudzveidīgām aktivitātēm aizvadīta pirmā zinātnes centra VIZIUM vasaras nometne “TehnoEKO”, kas sevī ietvēra gan darbošanos ar tehnoloģijām, gan laika pavadīšanu dabā dažādos apskates objektos, tāpat neizpalika arī nodarbības zinātnes centra eksponātu zālē un laboratorijā.

Kopumā nometnē piedalījās vairāk nekā 250 skolēnu no Ventspils, Ventspils novada, Rīgas, Pāvilostas, Kuldīgas, Liepājas, Mārupes, Ābeļiem, Nīcas, Tīnūžiem, Jumpravas u.c. Latvijas vietām, kā arī bērni, kas ikdienā dzīvo Luksemburgā, Vācijā un Francijā. 6.sesijā nometnē darbojās arī ukraiņu bērnu grupa.

Nometne darbojās Ventspils zinātnes centrā VIZIUM, piedāvājot dalībniekiem daudzveidīgas aktivitātes gan centra eksponātu zālē, gan laboratorijā un mācību klasēs. Interaktīvās nodarbībās bērni darbojās ekspozīcijas zāles galerijās, izzinot savam vecumposmam atbilstošus fizikas, ģeogrāfijas, bioloģijas, matemātikas, inženierzinātņu faktus un jēdzienus, izmēģinot spēkus fiziskos vingrinājumos, izpētot simulatoru un virtuālās realitātes sniegtās iespējas. Skolotāji veidoja mērķtiecīgas un saturīgas nodarbības, lai darbošanās eksponātu zālē padarītu jēgpilnu un maksimāli izzinošu. Nodarbības notika arī laboratorijā, kur nometnes dalībnieki gan tika iepriecināti ar zinātnes šovu, gan darbojās ar mikroskopiem, veidoja ķēžu reakcijas, mācījās par vielu blīvumu un izzināja šķidrā slāpekļa spējas.

Zinātnes centra mācību klasēs skolēniem tika piedāvāta daudzveidīga darbošanās ar robotiem, piemēram, Lego Spike, Lego WeDo, iRobot Root, Codey Rocky, ar dažādām programmām, veidojot gan animācijas un video materiālus, gan zīmējumus, gan pikseļu piekariņus. Bērni veidoja arī zemūdens pasauli un izzināja Google Maps plašās iespējas, darbojās programmēšanas vietnēs Kodu Game Lab, Scratch un JavaScript, kā arī Minecraft: Education Edition.

Tā kā nometnes mērķis bija arī dabas procesu un apkārtnes izzināšana, katras dienas daļu bērni veltīja izzinošās ekskursijās, darbnīcās, meistardarbnīcās, pārgājienos. Tika apmeklētas muzejpedagoģiskās nodarbības Ventspils muzejos, radošās darbnīcas maizes laboratorijā “Ramala”, vērots kino, braukts ar kuģīti “Hercogs Jēkabs”. Nometnes bērni devās ciemos pie “Ūdekas” speciālistiem un uz Ventspils VUGD iecirkni, kā arī apmeklēja robežsardzes jūras kuģu nodaļu, iepazīstot arī kinologa darbu. Pozitīvas emocijas dāvāja kanisterapijas nodarbību četrkājainie draugi, mini zoo “Buki” un Ventspils briežu dārzs.

Reizi nedēļā katras sesijas dalībnieki devās izzinošā dienas ekskursijā, iepazīstot Kurzemes apskates objektus. Bērni viesojās Talsu klaunu un Latvijas lauksaimniecības muzejos, Laumu dabas parkā, Dundagas eksotisko dzīvnieku parkā, Tukuma salmu muzejā, baskāju takās “Valguma pasaule”, izskraidīja Mežvidu labirintu, draudzējās ar murkšķiem Alsungā, iepazina Liepājas Tarzāna parku un mācījās dabas zinības Liepājas Dabas mājā.

Jau šobrīd notiek aktīva gatavošanās Tehnoloģiju nodarbību 2022./2023. mācību gadam, kas pārsteigs skolēnus ne tikai ar jaunām nodarbību tēmām, bet arī ar jaunām telpām, jo tehnoloģiju nodarbības turpmāk norisināsies zinātnes centra VIZIUM mācību klasēs.